Wednesday, March 10 2021

Seonbae

Seonbae (선배) - om virtuos, caracterizat printr-un puternic spirit marțial.”

Termenul „Seonbae” (pronunțat Son-be) își are rădăcinile în istoria Coreei antice, fiind folosit încă din perioada celor trei regate sub formă de titlu pentru cărturarii / învățații care ocupau poziții oficiale în sistemul de guvernământ.

În Coreea modernă, termenul „Seonbae” se folosește în adresarea către o persoană mai experimentată sau către o persoană cu un grad/poziție/funcție mai mare.

Din hangeul (alfabetul coreean), „Seonbae” se traduce ca „senior”, „mentor” sau „superior”.

În Taekwondo, liniile pumsae-ului Koryo urmează forma caracterului chinezesc (hanja) folosit pentru „cărturar, persoană virtuoasă”.

Wednesday, January 13 2021

Kukkiwon - The Heart of Taekwondo

Kukkiwon este cunoscut în întreaga lume ca fiind Centrul Mondial al Taekwondo-ului.

Termenul „Kukkiwon” tradus literal din Hangeul, înseamnă „Academie Națională”

Kukkiwon este o stuctură înființată de guvernul sud-coreean pentru gestionarea Taekwondo la nivel național și internațional, fiind supervizată de Divizia Sporturilor Internaționale din cadrul Ministerului pentru Cultură, Sport și Turism. Sediul Kukkiwon este in Seoul (Corea de Sud).

Kukkiwon administrează, gestionează și organizează testele de promovare pentru gradele Dan și Pum la nivel mondial.

Certificatele de grad emise de Kukkiwon, sunt valabile în întreaga lume fiind recunoscute de orice entitate/organizație cu specific Taekwondo WT, posesorii acestora fiind certificați de cea mai mare autoritate din acest domeniu.

În întreaga lume există peste 10 milioane de deținători de grade Dan / Pum acordate de către Kukkiwon.

Taegeukki

 

Drapelul național sud-coreean se numește Taegeukki (se pronunță Te-gîk-ki) și a fost creat în 1882.

Culorile drapelului sunt roșu, albastru și negru pe fundal alb. Fundalul alb reprezintă țara, cercul roșu-albastru reprezintă omul, iar cele patru seturi de linii negre, reprezintă guvernul.

Cercul roșu-albastru din mijlocul steagului se numește Taegeuk (se pronunță Tegîk) și înseamnă tradus literal „absolutul suprem”. Cercul este împărțit în două părți. Partea roșie, reprezintă forțele yang, iar partea albastră, reprezintă forțele eum (se pronunță „îm”)  - yin în chineză.

Yang și Eum formează împreună To și semnifică forțele sau principiile opuse, prezente în toate aspectele vieții, care sunt într-o permanentă schimbare dar în același timp și complementare:  bine și rău, lumină și întuneric, masculin și feminin, etc. 

Cele patru seturi de linii, întregi sau întrerupte, se numesc trigrame și reprezintă mișcarea și armonia ca principii fundamentale.

Fiecare trigramă reprezintă câte un element din diferite categorii: elemente celeste, puncte cardinale, anotimpuri, elemente naturale, etc.

Astfel cele patru trigrame de pe drapelul național sud-coreean reprezintă (în sens orar începând din colțul din stânga sus), urmatoarele: cer/lună/pământ/soare, sau est/nord/vest/sud, sau primăvară/iarnă/vară/toamnă, șamd.

PAGE TOP