SEONBAE

Who Am I ?

Numele meu este IOAN TIUREAN.

Am început Taekwondo în 1992. Înainte de asta am făcut (în ordine cronologică) atletism, Judo și Karate Shotokan. Anul acesta se împlinesc 44 de ani de când fac sport fără întrerupere.

În 1997 am început să predau Taekwondo in calitate de instructor, iar în 1999 am obținut primul grad Dan.

În anul 2000 am înființat Asociația Sportivă Koryo, care ulterior a devenit Clubul Sportiv Koryo.

Am absolvit Școala Națională de Antrenori cu specializarea Taekwondo, în anul 2002.

În anul 2005 am absolvit cursul pentru Arbitrii Internaționali de Pumsae, organizat de World Taekwondo Federation în Stuttgart, Germania.

În 2014 mi-am împlinit un vis (visul tuturor practicanților de Taekwondo). Am călcat pentru prima dată în Korea, locul unde s-a născut Taekwondo. Acolo am participat la cursul de Masterat în Taekwondo organizat de către World Taekwondo Academy în Taekwondowon (Muju). În urma absolvirii acestui curs, am fost certificat ca Maestru clasa a III-a în Taekwondo.

Anul 2017 a fost de departe cel mai prolific an din cariera mea sportivă. De aceea o să intru ceva mai mult în detalii.

În 2016, la împlinirea termenului de timp (perioada de așteptare obligatorie dintre gradele Dan), am dobândit dreptul de a susține examenul pentru obținerea gradului 6 Dan. Însă am întâmpinat o mică/mare problemă care m-a pus în imposibilitatea de a susține acest examen timp de aproape 1 an.

Iată și problema. În Romania, la acea dată, cel mai mare grad în Taekwondo era 5 Dan, iar deținătorul acestui grad nu avea drept de examinare. De asemenea, regulamentul nu permitea să fiu examinat de către cineva din altă țară. Așa că, în 2017 am fost invitat să suțin examenul pentru obținerea gradului 6 Dan în Korea, la Kukkiwon - Centrul Mondial al Taekwondo-ului.

  

Astfel am fost (și sunt încă), primul român examinat la Kukkiwon. Am promovat examenul de grad și am reușit performanța de a deveni prima Centură Neagră - 6 Dan Kukkiwon, cel mai mare grad în Taekwondo WT din România.

 

Tot în 2017 am participat la alte două cursuri organizate de către World Taekwondo Academy în America (New York). Este vorba de un al doilea curs de Masterat în Taekwondo și de un curs de specializare ca examinator al Kukkiwon.  În urma absolvirii acestor cursuri, am fost certificat ca Maestru clasa a II-a în Taekwondo, respectiv Examinator clasa a II-a.

 

By Seonbae

PAGE TOP