SALUTUL COREEAN

464 Views 0 Comment

Cultura coreeană este puternic influențată de curentul filozofic și religios numit confucianism, care printre altele, susține armonia grupului și prietenia, importanța familiei și a tradițiilor, respectul pentru autoritate, pentru bătrâni și strămoși. Astfel coreenii sunt cunoscuți ca find oameni educați și politicoși.

Pentru coreeni, saluturile de bază (인사 – Insa) sunt esențiale, existând moduri diferite de a saluta politicos și respectuos. Salutul de bază în cultura coreeană este practic o plecăciune (절 – Jeol) care se face prin înclinarea corpului și a capului.

Iată cele mai utilizate moduri de salut.

Salutul neoficial.
Se face doar prin înclinarea ușoara a capului. Coreeni folosesc acest tip de salut în locuri în care plecăciunea nu se poate face, cum ar fi locurile aglomerate, lifturi, mijloace de transport public. În acest mod se salută cei apropiati, colegii de muncă și prietenii. Un senior întalnit de mai multe ori în acea zi, poate fi salutat în acest mod.

salutul respectuos

Salutul respectuos.
Acest tip de salut este cel mai des întalnit în Coreea. Plecăciunea se face prin înclinarea corpului din talie la un unghi de 30-45 de grade. Capul este înclinat iar privirea este orientată în jos. Brațele sunt poziționate de-a lungul picioarelor în lateralul acestora. Cu cât înclinarea este mai mare, cu atât se arată mai mult respect. O persoană mai tânără sau situată mai jos în poziție ierarhica sau socială, se înclină primul și mai mult în fața persoanei mai în vârstă sau cu o pozitie mai înaltă.

Salutul “buricului”.
Numele acestui salut derivă din faptul că palmele sunt plasate deasupra ombilicului, una peste cealaltă. Bărbații pun palma stângă peste cea dreaptă, iar femeile pun palma dreaptă peste cea stângă. Gradul înclinării corpului depinde de ocazia folosirii salutului, însă cel mai frecvent se folosește înclinarea la 45 de grade. Acest tip de salut formal este folosit în mod curent de persoanele în uniformă, cum ar fi însoțitorii de bord și agenții de vânzări dar și de angajații care lucrează în industriile de servicii, cum ar fi personalul din hotel sau magazine universale.

salutul “buricului”

Salutul mare.
Este cel mai respectuos salut coreean și se numește “Keunjeol – 큰절”. Salutul este folosit doar pentru cele mai formale ocazii și pentru a arăta cel mai mare respect. Membrii mai vârstnici ai familiei sunt salutați în acest mod cu ocazia Anului Nou Lunar (설날 – Seollal) și a Festivalului Recoltei (추석 – Chuseok). De asemenea, stramoșii sunt salutați în acest mod cu ocazia ceremoniei tradiționale coreene numită Jesa – 제사, organizată la aniversarea morții lor.
Barbații vor folosi Keunjeol pentru a saluta părinții logodnicei atunci cand o vor cere în căsătorie, iar mirii se vor saluta reciproc în acest mod la o nuntă tradițională coreeană.
Cu ocazia înmormântărilor/funeraliilor, Keunjeol se acordă portretului decedatului și apoi membrilor familiei acestuia.

keunjeol

Câteva aspecte care necesită atenție la acordarea salutului.

– Odată cu plecăciunea, este indicat să adresați un salut sau o fraza de politețe (mulțumesc, încântat de cunoștință, la revedere, etc). Plecăciunea tacută este considerată lipsă de respect;
– Privirea ațintită asupra celeilalte persoane în timpul salutului este considerată lipsă de politețe;
– Când acordați salutul respectuos, nu lăsați niciodata brațele întinse în fața corpului (fără să atingeți picioarele);
– Niciodată nu acordați salutul respectuos unui coreean având palmele lipite de picioare, pe partea din față a coapselor. Poate fi considerat ca jignire, deoarece în acest mod de execută salutul japonez;
– Nu încercați să salutati în timp ce vă mișcați, (în mers, alergare, etc). Opriti-vă, și acordati un salut adecvat;

Strângerea de mână este de asemenea folosită în Coreea, însă și acest gest implică anumite maniere coreene specifice. Când doi coreeni se întâlnesc pentru prima dată, iar persoana care este mai tânără sau mai jos în poziție socială se înclină, cealaltă parte care este mai în vârstă sau mai înaltă în poziție, poate alege să strângă mâna și ca urmare va întinde mâna. Persoana mai tânară sau într-o poziție sociala mai joasă, va strânge mana întinsă, aducând palma stângă în partea dreaptă a pieptului sau plasându-o sub cotul drept, în semn de respect. De multe ori, persoanele mai în vârstă, pot atinge dosul palmei celeilalte persoane cu palma stângă în timp ce strâng mâna, pentru a arăta prietenia. Niciodată o persoana mai tânară sau mai jos ca și poziție socială nu va întinde mâna unei persoane mai în vârstă sau cu o poziție socială mai ridicată.