ANUL NOU COREEAN

230 Views 0 Comment

Seollal (설날) este una dintre cele mai importante sărbători tradiționale coreene (atât din Coreea de Sud, cât și din Coreea de Nord) și este celebrată în prima zi a calendarului lunar coreean/chinez.

De Anul Nou, membrii familiei se întâlnesc, participă la diverse ritualuri coreene, consumă alimente tradiționale, participă împreună la jocuri populare și alte activități tradiționale.

Seollal se sărbătorește de regulă în ianuarie sau februarie, în a doua lună nouă după solstițiul de iarnă, și în unele cazuri, în a treia lună nouă după solstițiu.

Sărbătoarea durează de obicei trei zile: ziua de dinaintea Anului Nou, ziua de Anul Nou și a doua zi după Anul Nou.

Seollal este o tradiție coreeană cu puternice influențe chineze și se bazează pe ciclul lunar. Fiecare an reprezintă un anumit animal, ciclul repetându-se la fiecare 12 ani. Cele 12 animale sunt următoarele: șoarece, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc. Se crede că ordinea animalelor este dată de ordinea în care au fost invitați în fața lui Buddha.

Seollal își are originea în confucianismul chinez . În două scrieri antice, „Cartea lui Sui” și „Cartea lui Tang” sunt înregistrate primele mențiuni despre sărbătorirea Seollal în Silla (un vechi regat din peninsula coreeană stabilit între 57 î.e.n – 935 e.n). De asemenea există mențiuni privitoare la reuniuni ale oficialităților guvernamentale ale dinastiei Joseon (1392 – 1897), pentru a sărbători Anul Nou Lunar.

Urarea tradițională folosită de Anul Nou este: ”Vă rugăm să primiți mult noroc în noul an”.  În hangeul, urarea se scrie așa: ”새해 복 많이 받으세요“ iar în coreeana romanizată, așa: ”Saehae Bok Mani Badeuseyo”. În fișierul audio de mai jos puteți auzi cum se pronunță în coreeană.

SAEHAE BOK MANI BADEUSEYO

Cel mai important ritual tradițional practicat de noul an este Sebae (세배). Îmbrăcați în hanbok (haina tradițională coreeană), cei tineri îngenunchează și fac o plecăciune adâncă în fața celor mai în vârstă (părinți, bunici, unchi și mătuși), în timp ce rostesc urarea tradițională ”Saehae Bok Mani Badeuseyo”.

SEBAE

Cei în vârstă răsplătesc acest gest oferindu-le ”bani de buzunar” pe care îi numesc Sebaetdon (세뱃돈), puși în pungi de mătase împodibite cu modele tradiționale sau în plicuri colorate. De asemenea sunt oferite cadouri sub formă de fructe poaspete, miere, ginseng, coșuri conținând diverse articole.

SEBAETDON

O altă tradiție importantă este Charye (차례). Termenul ”charye” descrie un ritual memorial prin care coreenii își celebrează strămoșii în timpul Anului Nou Lunar, cunoscut sub numele de ”închinarea strămoșilor”. Femeile pregătesc feluri de mâncare specifică evenimentului. Bărbații, o așează după reguli stricte pe o masă în spatele căreia se află tăblițele ancestrale ale familiei, ca un cadou pentru strămoșii celebrați. La finalul ceremoniei numită Eumbok (음복), toți membrii familiei se așează la masă și mănâncă mâncarea, câștigând astfel binecuvântarea strămoșilor pentru anul care vine.

CHARYE

Pe timpul Seollal, familiile coreene joacă adesea jocuri tradiționale. Cel mai popular joc este Yutnori (윷놀이) care se joacă pe echipe, acestea folosind o tablă, niște jetoane și patru bețe speciale. Bețele sunt aruncate în aer, iar în funcție de poziția lor după ce cad, jucătorii deplasează jetoanele pe tablă.

De Anul Nou coreeni își ascund pantofii deoarece cred că dacă pantofii unei persoane dispar, ei sunt luați de fantome, iar persoana care și-a pierdut pantofii va fi urmată de ghinion pentru tot anul.

Pe pereții casei coreenii atârnă Bokjori (복조리), o strecurătoare pentru orez împletită din bambus, pentru a aduce noroc în noul an.

BOKJORI

Anul acesta (2023), Seollal va fi sărbătorit în 22 Ianuarie. În 2024, va fi sărbătorit în 10 Februarie iar în 2025 în 29 Ianuarie.

설날 nu este transcris în caractere latine ”Solnal” ci ”Sollal”, deoarece consoana “” se pronunță “” atunci când urmează după consoana “”.  

0 Comments

Leave a Comment