Taekwondo este o artă marțială coreeană care a luat naștere între anii 1940 și 1950, ca o combinație a formelor de luptă indigene practicate în peninsula coreeană (taekkyeon, subak, kwonbeop). Taekwondo a fost influențat semnificativ în dezvoltarea sa, de arta marțială japoneză Karate (în special după ocuparea Coreei de către Japonia în 1910), dar și de artele marțiale chinezești.
Termenul Taekwondo a început să fie folosit din 1957 (ales fiind de generalul sud-coreean Choi Hong-Hi, principalul fondator al acestei arte), însă abia în 1965, Taekwondo a fost ales în mod oficial ca nume al acestei noi Arte Marțiale.
Taekwondo, este format din trei părţi: „tae”, „kwon” şi “do”. În mod generic, „tae” înseamnă picior, „kwon” înseamnă pumn iar „do” înseamnă cale, putând traduce termenul Taekwondo prin „Calea pumnului şi a piciorului” sau „Arta de a lupta cu mâinile și picioarele”.
Ca și stil de luptă, Taekwondo se distinge de alte arte marțiale prin utilizarea extensivă a tehnicilor de picior, sărituri și alte elemente acrobatice. Asemănarea cu celelalte Arte Marțiale este dată de accentul pus pe valorile codului moral, în care primează principiile loialității, fidelității, respectului și păstrării unui spirit de neînfrânt.
Competența în Taekwondo este recunoscută prin acordarea centurilor de diferite culori, fiecare culoare reprezentând un grad. Centurile negre reprezintă gradele Dan, acestea fiind cele mai mari grade în Taekwondo. Sistemul centurilor negre cuprinde 9 grade, de la 1 la 9 Dan.
Uniforma purtată în Taekwondo se numește Dobok, și este formată din bluză, pantalon și centură.
Taekwondo este un sistem complex, format din mai multe părți: tehnică de bază, forme, luptă, autoapărare, spargeri, demonstrații.
Lupta competițională din Taekwondo a câștigat o mare reputație internațională datorită spectaculozitații, făcând astfel posibilă intrarea Taekwondo-ului în lista sporturilor Olimpice în anul 2000.
Social