DOJANG

331 Views 0 Comment

Sala de Taekwondo

DO (道) este „calea” sau „arta”, iar JANG (場) este „locul”, ceea ce face ca DOJANG să fie locul unde calea este practicată.

Termenul „dojang” (道場) provine din budism. Așa este numit locul din templul budist unde are loc meditația și practica.

În hangeul Dojang se scrie 도장, iar conform sistemului McCune–Reischauer, se pronunță „To-Jang”.

Dojang este un termen folosit în artele martiale coreene, cum ar fi Taekwondo, Hapkido, Tang Soo Do, Kuk Sool Won, care se referă strict la locul unde se practică respectiva Artă Martială (antrenamente, examene și alte activități conexe). Se practică și folosirea termenilor „Taekwondo-Jang” sau „Hapkido-Jang” pentru a sublinia Arta practicată în acel loc.

Trebuie făcută totuși diferența între Dojang și sala de sport. Termenul coreean pentru sala de sport este Che Yuk Kwan (체육관). Dojang este practic locul din sala de sport unde se practică Taekwondo.

Echivalentul japonez pentru pentru „dojang” este „dojo” (道場).

Dojang și Dojo sunt termeni înrudiți, care au același sens dar pronunție diferită. Mai mult, scrierea celor doi termeni în Hanja (sistemul de scriere tradițional coreean) și Kanji (unul din cele trei sisteme de scriere japoneze), este identică. În hanja, Dojang se scrie 道場. În kanji, Dōjō este scris 道場.

Dojang, este un loc al cunoașterii, disciplinei și respectului, locul în care se aplică regulile etichetei și ale conduitei. Dojang este un loc special, unde se învață Arta Marțială, calea și principiile acesteia. Din aceste motive Dojang-ul impune respectul celor care intră și se antrenează în el.

0 Comments

Leave a Comment