TAEGEUK

389 Views 2 Comments

Taegeuk (in hangul:태극), tradus literar inseamna “vasta (imensa) eternitate”. “Tae” – vast/imens. “Geuk” – eternitate.

Cuvântul este înrudit cu termenul chinezesc Tai Chi ce înseamnă “absolutul suprem”.

Simbolul Taegeuk este strans legat de tradiția filosofiei daoiste și a șamanismului coreean și e cunoscut și ca simbol Eum-Yang („eumyangohaeng”). El este format din doua jumatati/parti, una de culoare rosie, cealalta de culoare albastra. Jumatatea rosie se numeste Eum/Yin si reprezinta forțele negative. Jumatatea albastra se numeste Yang, si reprezinta forțele pozitive, fiind opusul lui Eum/Yin.

Dacă privim cu atentie la simbolul, vom observa ca fiecare din cele doua jumatati, are forma unei picaturi de apa, acestea parand a se intrepatrunde, dand astfel impresia ca se rotesc.

Cele doua jumatati, sunt inchise intr-un cerc, linia cercului reprezentand infinitul.

Revenind la ceea ce stim acum ca inseamna cele doua parti ale simbolului, putem spune ca Taegeuk este simbolul care reprezinta principiul creației universului precum și normele dupa care se desfasoara viata noastra. Astfel esenta universului pe de o parte si esenta vietii pe de alta parte sunt puse impreuna in acest simbol unde practic se combina.

Intr-o alta interpretare, Taegeuk devine astfel o lumina izvorata din combinarea acestor doua elemente, iar imensitatea si intensitatea acestei lumini simbolizeaza energia cosmica si a vietii.

2 Comments
  • Crina

    Ar trebui sa participati la un concurs pentru unul dintre cele mai bune bloguri de pe web. Cu siguranta voi recomanda cu caldura acest blog!

    • seonbae

      Multumesc pentru apreciere!