SEONBAE

Numele meu este IOAN TIUREAN.

Am început Taekwondo în 1992. Înainte de asta am făcut (în ordine cronologică) atletism, Judo și Karate Shotokan. Anul acesta se împlinesc 44 de ani de când fac sport fără întrerupere.

În 1997 am început să predau Taekwondo ca și instructor iar în 1999 am obținut primul grad Dan.

În anul 2000 am înființat Asociația Sportivă Koryo, care ulterior a devenit Clubul Sportiv Koryo.

Tot în 2000 am afiliat asociația la Federația Română de Taekwondo, cartel din care am făcut parte pâna în 2009.

Am absolvit Școala Națională de Antrenori cu specializarea Taekwondo, în anul 2002.

În anul 2005 am absolvit cursul pentru Arbitrii Internaționali de Pumsae, organizat de World Taekwondo Federation în Stuttgart, Germania.

Până în anul 2009, am făcut parte din conducerea Federației Române de Taekwondo, îndeplinind funcția de vicepreședinte (Director Zona), președinte al Departamentului de Pumsae și director adjunct al Comisiei Centurilor Negre.

În anul 2009, m-am retras din respectiva federație (cartel), datorită nepotrivirii de caracter cu cel mai mare cretin de acolo.

În anul 2009 am înființat Asociația Română de Taekwondo, la care până în prezent au aderat aproximativ 20 de cluburi de Taekwondo (toate retrase din Federația Română de Taekwondo, din aceleași motive).

În 2014 mi-am împlinit un vis, (visul tuturor practicanților de Taekwondo). Am călcat pentru prima dată în Korea, locul unde s-a născut Taekwondo. Acolo am participat la cursul de Masterat în Taekwondo organizat de către World Taekwondo Academy în Taekwondowon (Muju). În urma absolvirii acestui curs, am fost certificat ca Maestru clasa a III-a în Taekwondo.

Anul 2017 a fost de departe cel mai prolific an din cariera mea sportivă. De aceea o să intru ceva mai mult în detalii.

În 2016, la împlinirea termenului de timp (perioada de așteptare obligatorie dintre gradele Dan), am dobândit dreptul de a susține examenul pentru obținerea gradului 6 Dan. Însă datorită faptului că la acea dată în Romania nu existau grade mai mari de 5 Dan, am fost nevoit să aștept până în 2017, când am fost invitat să suțin examenul de 6 Dan în Korea, la Kukkiwon – Centrul Mondial al Taekwondo.

Astfel am devenit primul romăn care a fost examinat la Kukkiwon, fix în inima Taekwondo-ului. Am promovat examenul de grad și am reușit performanța de a deveni prima Centură Neagră 6 Dan Kukkiwon, cel mai mare grad în Taekwondo WT din România.

Tot în 2017 am participat la alte două cursuri organizate de către World Taekwondo Academy în America (New York). Este vorba de un al doilea curs de Masterat în Taekwondo și de un curs de specializare ca examinator al Kukkiwon.  În urma absolvirii acestor cursuri, am fost certificat ca Maestru clasa a II-a în Taekwondo, respectiv Examinator clasa a II-a.

Atașez mai jos câteva dintre certificatele care atestă calificările mele.