TAEKWONDO KWAN’S

285 Views 2 Comments

Taekwondo, este o Artă Marțială relativ modernă. Generalul Choi Hong-Hi a fost creditat cu crearea Taekwondo-ului în anul 1957,  însă rădăcinile acestei Arte Marțiale au început cu mult înainte ca numele său să existe.

Istoria Taekwondo-ului face adesea referire la ”școli” sau ”kwan”. Termenul coreean Kwan (scris 관 în hangeul sau 館 în hanja) înseamnă literalmente clădire sau sală, dar atunci când este folosit în Artele Marțiale se referă la o școală sau un grup de persoane care practică același stil și urmează același maestru.

În contextul istoriei Taekwondo, expresia “cele cinci școli” se referă la primele cinci școli de Arte Marțiale deschise în Coreea după sfârșitul ocupației japoneze la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primele cinci școli de Arte Marțiale din Coreea, au fost următoarele: Song Mu Kwan, Chung Do Kwan, Mu Duk Kwan, Kwon Bop Bu (Chang Mu Kwan), Yun Mu Kwan (Ji Do Kwan).

Pe de altă parte, expresia ”cele nouă școli” se referă la cele cinci școli originale plus patru școli majore care s-au deschis după încheierea războiului din Coreea (1950-1953).

Cele patru școli care s-au alăturat ulterior celor cinci școli originale sunt următoarele: Kang Duk Kwan, Jung Do Kwan, O Do Kwan, Han Mu Kwan.

După războiul din Coreea, elevii din cele cinci școli inițiale, au început să-și deschidă propriile școli, numite „școli anexă”. Până în 1960, numărul școlilor din Coreea a crescut la 40.

A fost înființată Asociația de Taekwondo din Coreea (KTA) pentru a consolida și unifica școlile, astfel încât, până în 1974, KTA reușind să consolideze cele 40 de școli în doar nouă școli majore. Până în 1978, KTA coordonase Proclamația de Unificare, prin care toate cele 9 școli sunt de acord să respecte Taekwondo-ul în stil Kukkiwon și examenele de grad.

Totuși, de-a lungul timpului multe dintre școli au rămas separate ori s-au separat de KTA, practicând în continuare stilurile lor originale. Multe dintre ele există și funcționează chiar și în zilele noastre.

În articolele următoare voi face referire la fiecare dintre aceste școli.

2 Comments
  • Oprea Ioan Florin

    Reply

    Multumesc !

    • seonbae

      Sa cresti mare (in grad)!

Leave a Comment