CHUNG DO KWAN

496 Views 0 Comment

Școala Chung Do Kwan a fost fondată în 1944, la scurt timp după școala Song Mu Kwan, de către Won Kuk Lee, fiind una dintre cele cinci școli originale care au pus bazele Taekwondo-ului.

Numele Chung Do Kwan (청도관 – hangeul, 靑濤館 – hanja) înseamnă „Școala Valurilor Albastre”. Expresia ”valuri albastre” a fost menită să desemneze spiritul tineresc și vitalitatea.

Inițial în școala Chung Do Kwan, s-a predat Tang Soo Do. Mai târziu, școala a început să predea ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Taekwondo.

WON KUK LEE

Won Kuk Lee a studiat în tinerețe Taekkyon în cartierul An Gup Dong din Seul. Din 1926, de la vârsta de 19 ani s-a antrenat în Karate Shotokan sub îndrumarea lui Gichin Funakoshi la Universitatea Chuo din Japonia. Alaturi de el, s-a antrenat și Byung Jik Ro, care va fonda ulterior școala Song Mu Kwan. Won Kuk Lee a călatorit și în China pentru a studia Kung Fu la centrele din Henan și Shanghai.

Lee s-a întors în cele din urmă în Coreea și a început să predea Arte Marțiale în septembrie 1944, la școala Yong Shin din secțiunea Suh Dae Mun Gu din Seul.

Sistemul de grade al școlii Chung Do Kwan sub conducerea lui Won Kuk Lee a fost următorul: alb (8-5 Keup), roșu (4-1 Keup) și negru (1-7 Dan). Testarea avea loc la fiecare șase luni, iar studenții care promovau examenul, obțineau două grade Keup odată. Motivul acestui sistem permisiv a fost că mulți coreeni la acea vreme erau săraci și nu își puteau permite teste frecvente.

Având experiență în drept, Lee a fost numit profesor la Academia de Poliție din Seoul, mulți dintre studenții săi fiind polițiști. Chung Do Kwan a fost numit și „Dojang-ul Poliției Naționale”.

Mai târziu, președintele Coreei, Rhee Seung Man, i-a oferit lui Won Kuk Lee funcția de ministru de interne însă a fost refuzat de către acesta. În urma refuzului, președintele Rhee l-a arestat pe Lee, și pe unul dintre studenții săi seniori, Duk Sung Son. După ce au fost eliberați, Lee și familia sa au emigrat în Japonia chiar înainte de începutul războiului din Coreea.

În 1951, Won Kuk Lee i-a încredințat lui Duk Sung Son conducerea școlii.  Duk Sung Son a fost instructorul care i-a acordat generalului Choi Hong Hi gradul 4 Dan.

În timp, Chung Do Kwan a cunoscut o puternică dezvoltare, devenind ca mărime, cea de-a doua organizație de Taekwondo din Coreea.